Як молитися на ВЕРВИЦІ? Дуже детальний відеоурок

Читай також

  • ІКОНИ – ідолопоклонство? Чому ми їх почитаємо?
  • Принаймні жінок, медиків, священнослужителів: Глава УГКЦ закликав до обміну полонених «всіх на всіх» напередодні Пасхи
  • «ЕКОцид, як і ракети, нас щоденно вбивають!»
        • Як молитися на ВЕРВИЦІ? Дуже детальний відеоурок

          Як молитися на ВЕРВИЦІ? Про це — у відео отця Андрія Максимовича на каналі АМВОН.

          Цей ролик більше для новачків або для тих хто ще не молився або, можливо, молився, але ще сумнівається, чи правильно усе робить, коли молиться вервицю .

          Спершу потрібна сама вервиця. Візьмемо класичну з п’яти десятками.

          Починаємо молитися від хрестика і по колі, завершуємо також ним. Сама вервиця не є чимось обов’язковим під час молитви. Це фактично лічильниця, щоб рахувати.

          Про зернятка на вервиці

          Їх є дуже багато і вони — різних видів. Переважно розділені відстанню чи розміром. Вони відрізняються між собою.

          Ті, що вкупі,  називають малими. А ті, що окремо — великі.

          Знаючи це, вже можна брати в руки молитвеник і молитися будь-яку вервицю.

          Про Богородичну вервицю — найпопулярнішу в Католицькій церкві

          На хрестику тричі робимо знак хреста і молимося молитву до Святого Духа «Царю небесний». На першому великому зернятку на хвостику вервиці ми молимося «Символ віри».

          Далі є три маленькі зернятка вкупі. На кожному з них молимося так: хрестимося і кажемо «Слава Отцю, що нас сотворив і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь». Після чого молимося молитву «Богородице Діво».

          На другому молимося «Слава Сину, що нас відкупив і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь» і також «Богородице Діво».

          На третьому кажемо «Слава Святому Духові, що нас просвітив і у святій Христовій Вірі утвердив і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь» і знову молитва «Богородице Діво».

          Тобто цих три зернятка молимося на прославу Пресвятої Трійці — Отця, Сина і Святого Духа.

          Далі знову є велике зернятко і починається коло, де їх десяток п’ять десятків, перше трошки інший.

          Спершу ми хрестимося, кажучи, — «Слава Отцю і Сину, і Святому Духові і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь». Після цього виголошуємо таїнство того дня і десятку, над яким будемо розважати так. Богородична вервиця має в собі певні розважання так, щоб ми пороздумували, що це таке. Це події життя Ісуса чи Марії, над якими ми роздумуємо. В часі цієї молитви усіх таїнств є чотири і в кожному з них є логічно по п’ять подій, тобто на кожен десяток.

          Радісні Таїнства молимося в понеділок і вівторок. Світлі Таїнства — в четвер. Страсні — в середу і п’ятницю, а славні Таїнства — в суботу та неділю.

          Коли ми називаємо Таїнство, над яким розважаємо, то також зачитуємо відповідний уривок зі Святого Письма так, щоб краще роздумати над тією подією та над тим Таїнством. Також вкінці читання промовляємо намірення, в якому молимося цей десяток і далі слідує молитва «Отче наш». І відтак починаються десятки на кожному з яких ми молимося молитву «Богородице Діво».

          Вервиці бувають такі, як я згадував, — там, де є і великі зернятка і маленькі зернятка. Та є, наприклад, такі вервиці, де усі зернятка однакового розміру, але все ж таки великі зернятка можемо відрізнити іншим кольором чи тим, що вони мають певну відстань від інших десяти. Тому за цим треба уважно слідкувати.

          Важливо, що класична вервиця виглядає так, що є хрестик, велике зернятко, три маленьких і знов велике, 10 маленьких, велике, 10 маленьких велике і так п’ять десятків.

          Вервицю можна молитися в будь-якій формі, не тільки на колінах чи стоячи, а також під час поїздки в громадському транспорті, гуляючи вулицею чи готуючись до сну. Ця молитва допомагає здійснити слова апостола Павла про безперестанну молитву.

          Більше дивіться у відео

          Підготувала Наталія Павлишин

           

          Читай також

        • ІКОНИ – ідолопоклонство? Чому ми їх почитаємо?
        • Принаймні жінок, медиків, священнослужителів: Глава УГКЦ закликав до обміну полонених «всіх на всіх» напередодні Пасхи
        • «ЕКОцид, як і ракети, нас щоденно вбивають!»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"